Prva radionica u Segedinu 28.01.- 29.01.2022.

U okviru projekta AGRINNO2 organizovan je 28.1. – 29.1.2022. godine prvi studijski program u Segedinu (Mađarska). Učesnici studijske posete bili su predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Vršca, Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Stanišića i Sremske Mitrovice kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

Predstavnici iz Srbije imali su prilike da se kroz dvodnevni seminar i radionicu, koji su se održavali na Fakultetu za poljoprivredu, Univerziteta u Segedinu (Hódmezővásárhely), upoznaju sa primerima dobre prakse proizvođača paprike i lekovitog bilja u Čongrad regionu. Tom prilikom čuli su uspešne poslovne priče od strane mađarskih preduzetnika: Ernő Aszalai (proizvođač lekovitog bilja, Hódmezővásárhely), Róbert Vinklert (Herbária doo, Székkutas), Ingrid Gyalai (proizvođač paprike, Pusztaföldvár), István Ocsko (Szegedi Paprika Zrt., Segedin) i Róbert Varga (AgroGorzsa Zrt., Hódmezővásárhely).

Takođe, polaznici su imali prilike i da odslušaju stručno predavanje univerzitetskog profesora dr Ferenc Lantos na temu “Proizvodnja karotinskih supstanci i njihov značaj u paprici” i da dodatno čuju razloge zbog kojih su segedinski proizvođači začinskih mlevenih paprika izuzetno ponosni na njihov proizvod koji ujedno predstavlja i najvažniji sastojak tradicionalne mađarske kuhinje. Vredno je spomenuti i to da je upravo na segedinskom Univerzitetu predavao čuveni profesor Albert Senđerđi koji je segedinskoj paprici doneo i najveću slavu zbog toga što je uspeo da iz nje izdvojio vitamin C za šta je dobio Nobelovu nagradu.

Studijska poseta Segedinu bila je prva od planiranih edukacija i seminara koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru projekta AGRINNO 2. Naredna studijska poseta Segedinu planirana je već krajem februara meseca.

Prva radionica

Druga radionica

Treća radionica