Prva radionica u Segedinu 28.01.- 29.01.2022.

U okviru projekta AGRINNO2 organizovan je 28.1. – 29.1.2022. godine prvi studijski program u Segedinu (Mađarska). Učesnici studijske posete bili su predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Vršca, Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Stanišića i Sremske Mitrovice kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

Predstavnici iz Srbije imali su prilike da se kroz dvodnevni seminar i radionicu, koji su se održavali na Fakultetu za poljoprivredu, Univerziteta u Segedinu (Hódmezővásárhely), upoznaju sa primerima dobre prakse proizvođača paprike i lekovitog bilja u Čongrad regionu. Tom prilikom čuli su uspešne poslovne priče od strane mađarskih preduzetnika: Ernő Aszalai (proizvođač lekovitog bilja, Hódmezővásárhely), Róbert Vinklert (Herbária doo, Székkutas), Ingrid Gyalai (proizvođač paprike, Pusztaföldvár), István Ocsko (Szegedi Paprika Zrt., Segedin) i Róbert Varga (AgroGorzsa Zrt., Hódmezővásárhely).

Takođe, polaznici su imali prilike i da odslušaju stručno predavanje univerzitetskog profesora dr Ferenc Lantos na temu “Proizvodnja karotinskih supstanci i njihov značaj u paprici” i da dodatno čuju razloge zbog kojih su segedinski proizvođači začinskih mlevenih paprika izuzetno ponosni na njihov proizvod koji ujedno predstavlja i najvažniji sastojak tradicionalne mađarske kuhinje. Vredno je spomenuti i to da je upravo na segedinskom Univerzitetu predavao čuveni profesor Albert Senđerđi koji je segedinskoj paprici doneo i najveću slavu zbog toga što je uspeo da iz nje izdvojio vitamin C za šta je dobio Nobelovu nagradu.

Studijska poseta Segedinu bila je prva od planiranih edukacija i seminara koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru projekta AGRINNO 2. Naredna studijska poseta Segedinu planirana je već krajem februara meseca.

Prva radionica

Druga radionica

Treća radionica

Četvrta radionica

Peta radionica

Institut za ratarstvo i povrtarstvo

 

Pokrajinski sekretarijat za
poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Fond ,,Evropski poslovi” AP Vojvodine

Neprofitno d.o.o. za razvoj Županije Čongrad 

Maksima Gorkog 30,
21101 Novi Sad,
Republika Srbija

Mihajla Pupina 16,
21108 Novi Sad,
Republika Srbija
Bulevar Mihajla Pupina 16,
21108 Novi Sad,
Republika Srbija
Tisza Lajos körút 2-4,
6720 Segedin
Mađarska

Ova internet stranica je napravljena uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ove internet stranice je odgovoran isključivo Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i sadržaj ove stranice ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.