O projektu 

Ruralna područja, mada ne predstavljaju pokretaču ekonomsku snagu, imaju veliku važnost jer predstavljaju egzistencijalnu osnovu za značajan deo populacije, naročito za onaj deo populacije koji nema uslova da se uključi u zvaničnu ekonomiju. Poznatno  je da je stopa nezaposlenosti u ruralnim područjima visoka  i veoma jasno ukazuje na problem nedostatka mogućnosti za zapošljavanje. Ovakvo stanje moguće je promeniti samo intenzivnim ulaganjem u razvoj ruralnih regiona.

Činjenica da ruralno stanovništvo poseduje zemljište odličnog kvaliteta u svojim okućnicama daje mogućnost za uvođenje novog modela poljoprivrednog poslovanja, koji ima za cilj podizanje produktivnosti i postizanje samozapošljavanja.

Upravo je to i cilj projekta AGRINNO2, kao nastavak projekta AGRINNO, da uz upotrebu inovacija u poljoprivredi, pomogne nezaposlenim osobama koje žive u ruralnim oblastima, u prekograničnom području, da zasnuju ili unaprede poljoprivrednu proizvodnju u svojim baštama i okućnicama, u cilju povećanja produktivnosti i isplativosti proizvodnje. Potrebno je da se uz postojeće resurse i prilike definiše model sa niskim nivoom investicija, kako bi nezaposlenom stanovništvu bila pružena šansa za samozapošljavanje.

Kroz implementaciju projektnih aktivnosti koje uključuju prenos znanja i inovativnih tehnologija uzgoja lekovitih, aromatičnih i začinskih bilјaka teži se proizvodnji visokokvalitetnih, finalnih proizvoda. Adekvatno prerađene lekovite i aromatične biljke predstavlјaju proizvod sa dodatom vrednošću koji je veoma cenjen na tržištu.

Stoga će ciljne grupe -polјoprivredne škole, udruženja, mladi proizvođači i prerađivači dobiti savremeno znanje o uzgoju i preradi lekovitih bilјaka, kao i znanje i iskustva srpskih i mađarskih proizvođača o preradi i tržišnom plasmanu proizvoda. Radionice u okviru seminara „Gajenje lekovitog i začinskog bilja“ pokrivaju  teme:

  1. Upoznavanje sa lekovitim, aromatičnim i začinskim biljkama;
  2. Osnovi tehnologije gajenja lekovitih biljaka (beli i crni slez, bosiljak, ehinacea, matičnjak, miloduh, morač, muskatna žalfija, neven, žalfija);
  3. Prerada lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka;
  4. Čuvanje lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka;
  5. Proizvodi sa lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem;
  6. Ispitivanje kvaliteta lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka;
  7. Lekovito bilje i seoski turizam

 

Tokom projekta će se uspostaviti demo parcele sa opremom za uzgajanje i sušenje lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka na pet različitih lokacija u Vojvodini – u okviru osnovanih inkubatora polјoprivrednih škola u Futogu, Somboru i Vršcu, kao i udruženja usmerenih na ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena u ruralnim oblastima.

Postavlјanje demo parcela je srž održivosti projekta, jer se na taj način stiču uslovi da inkubatori uključeni u projekat dugoročno privlače pojedince zainteresovane za sticanje znanja o novim modelima polјoprivrede, proizvodnji hrane i brendiranju proizvoda.

Upravo kroz ovaj set projektnih aktivnosti projektni partneri daće doprinos realizaciji kompleksnog problema na relaciji društvo-ekonomija-ekologija s fokusom na razvoj ruralnih regiona.

Dobri susedi

stvaraju zajedničku

budućnost

Ukupan budžet projekta iznosi 226.318,27 evra od čega se 85% sufinansira sredstvima Evropske unije za period od
1. januara 2021. do 30. juna 2022. godine.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo

 

Pokrajinski sekretarijat za
poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Fond ,,Evropski poslovi” AP Vojvodine

Neprofitno d.o.o. za razvoj Županije Čongrad 

Maksima Gorkog 30,
21101 Novi Sad,
Republika Srbija

Mihajla Pupina 16,
21108 Novi Sad,
Republika Srbija
Bulevar Mihajla Pupina 16,
21108 Novi Sad,
Republika Srbija
Tisza Lajos körút 2-4,
6720 Segedin
Mađarska

Ova internet stranica je napravljena uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ove internet stranice je odgovoran isključivo Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i sadržaj ove stranice ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.