Četvrta radionica u Segedinu 29.04. – 30.04.2022 godine.

Četvrta po redu studijska poseta održana je u periodu od 29. do 30. aprila 2022.godine u Segedinu i mestu Ópusztaszer u Mađarskoj. Ovog puta tema je bila „Prerada lekovitog i aromatičnog bilja i plasman na tržište“, a učesnici su, kao i prethodnih puta, bili predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Sremske Mitrovice i Stanišića kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

Prvog dana seminara predstavnicima iz Srbije, dr József Horváth sa Univerziteta iz Segedina prezentovao je informacije o gajenju lekovitog i začinskog bilja u Mađarskoj, osvrćući se pri tom na komercijalni odnosno ekonomski aspekt kao i aspekt prateće regulative koje se primenjuju u proizvodnji/prodaji proizvoda iz ove oblasti.

Posebno interesovanje predstavnika iz Srbije izazvala je poseta Nacionalnom istorijskom spomen parku Ópusztaszer koji predstavlja etnografski muzej na otvorenom i u okviru kojeg se nalaze, između ostalog, bašte kao i Kuća lekovitog bilja. U Kući lekovitog bilja održana je prezentacija o gajenju i koristima lekovitog i začinskog bilja od strane predsednice udruženja Ezerjófű, Ágota BEREK. Nakon održanih prezentacija, učesnici seminara su imali prilike da se upoznaju sa raznovrsnim lekovitim biljkama koje se gaje u baštama, a koje održava i o kojima brine gđa Ágota BEREK. Kraj drugog dana u Nacionalnom istorijskom spomen parku Ópusztaszer, završen je razgledanjem panoramske slike koja govori o dolasku Mađara u Karpatsku oblast (bazen), autora Árpád Feszty. Ovo izuzetno retko umetničko delo, pre svega zbog tehnike njegove izrade i dimenzija (dugo je 120 metara a visoko 15 metara), jedno je od šesnaest takvih na svetu.

Prva radionica

Druga radionica

Treća radionica

Četvrta radionica

Peta radionica

Institut za ratarstvo i povrtarstvo

 

Pokrajinski sekretarijat za
poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Fond ,,Evropski poslovi” AP Vojvodine

Neprofitno d.o.o. za razvoj Županije Čongrad 

Maksima Gorkog 30,
21101 Novi Sad,
Republika Srbija

Mihajla Pupina 16,
21108 Novi Sad,
Republika Srbija
Bulevar Mihajla Pupina 16,
21108 Novi Sad,
Republika Srbija
Tisza Lajos körút 2-4,
6720 Segedin
Mađarska

Ova internet stranica je napravljena uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ove internet stranice je odgovoran isključivo Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i sadržaj ove stranice ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.