Druga radionica u Segedinu 25.02. – 26.02.2022 godine.

U periodu od 25.02. – 26.02.2022. godine organizovana je druga radionica u Segedinu (Mađarska). Učesnici studijske posete bili su predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Stanišića i Sremske Mitrovice kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

Predstavnici iz Srbije imali su prilike da kroz posetu preduzeću DUNA-R DOO iz Senteša (Szentes), steknu praktična iskustva u gajenju različitih vrsta paprike (kao npr. Bela paprika Mátra F1, Dorothy F1, Fjord F1 i dr.) i visoko kvalitetnog semena. Preduzeće DUNA-R DOO iz Senteša je inače preduzeće koje posluje već 25 godina i poznato je po izvozu svojih proizvoda u petnaest zemalja sveta.

Drugog dana seminara, koji je održan na Fakultetu za poljoprivredu, Univerziteta u Segedinu (Hódmezővásárhely), govorilo se više o gajenju odabranih biljaka kao što su piskavica i indijanski duvan (dr Viktor Vojnich), te o mogućnostima i stanju proizvodnje lekovitog bilja u Mađarskoj kao i o gajenju kamilice i limunske trave (dr Peter Jakab).

Studijska poseta mestu Szentes i Hódmezővásárhely u Mađarskoj je druga od planiranih edukacija i seminara koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru projekta AGRINNO 2.

Prva radionica

Druga radionica

Treća radionica